info@geostars.eu +357 22 805 511
Απρίλιος 2021 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Απρίλιος 2021 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

«ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» με ακρωνύμιο GEOSTARS

 Αστεροσκοπείο Τροόδους, υπογραφή Σύμβασης Κατασκευής

Την Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής για το αστεροσκοπείο στο Τρόοδος, μεταξύ του Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του εργολάβου του έργου. 

Η σύμβαση αφορά, την κατασκευή υποδομών του Αστεροσκοπείου, και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αστροπαρατήρησης, στην Κοινότητα Αγριδιών της Επαρχίας Λεμεσού. 

Ο ανάδοχος εργολάβος, είναι η κατασκευαστική εταιρεία JMANTIS CONSTRUCTIONS LTD. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες, και θα έχει κόστος κατασκευής και εξοπλισμού 1,394,573,40 € (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων, ποσό ύψους 757.490,00 €, θα καλυφθεί από πόρους της συγχρηματοδοτούμενης πράξης GEOSTARSπρογράμματος. 

 Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι μοναδική. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο ορόσημο, τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού. Ιδιαίτερη επίσης είναι και η σχέση του κτηρίου με το περιβάλλον αφού επιδιώχθηκε, το αποτύπωμα στο περιβάλλον, να είναι το ελάχιστο. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου, έγινε από το γραφείο  Kyriakos Tsolakis Architects, και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις και διεθνή βραβεία. 

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους, θα είναι ένα υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα Ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα. Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο παρατηρητήριο στην Κύπρο, και θα προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο. Το  κτήριο θα περιλαμβάνει δύο κύρια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία ειδικά σχεδιασμένη, μηχανικά κινούμενη οροφή. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί ένα δωμάτιο παρουσιάσεων το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλανητάριο.

                                                      

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις της πράξης G EOSTARS, αναμένεται να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το Πλανητάριο – Αστεροσχολείο του Δήμου Σητείας, αναμένεται να αρχίσει κατασκευαστικές εργασίες στους επόμενους δύο μήνες αφού υπογραφεί σχετική σύμβαση, με τον ανάδοχο εργολάβο. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες στο επιστημονικό αστεροσκοπείο Σκίνακα, στον Ψηλορείτη.  

Οι κατασκευαστικές εργασίες και άλλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν, χρηματοδοτούνται από την πράξη «ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» με ακρωνύμιο GEOSTARS, Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός της πράξης, ανέρχεται στις 2.678.400,00 €. 

Ο κύριος Δικαιούχος (Δ1), Τμήμα Δασών Κύπρου – Επικεφαλής Εταίρος, και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, (Δ2) – Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους ΛΤΔ, (Δ3) – Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδίων, (Δ4) – Δήμος Σητείας, (Δ5) – Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής – Πανεπιστήμιο Κρήτης, (Δ6) – Υπουργείο τουρισμού της Ελλάδος, (Δ7) – Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας, (Δ8) – Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΓ του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, ειδικότερα στον Συντονιστής της ΚΓ, κ. Αστέριο Φυλάτο και την χειρίστρια πράξης κ. Χριστιάνα Πογιατζέα, για την επιμονή και την υπομονή τους. 

Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Φεβρουάριος 2021 - Υπουργείο Τουρισμού

Φεβρουάριος 2021 - Υπουργείο Τουρισμού

Η "Μελέτη διεθνών αγορών για ενίσχυση της επισκεψιμότητας των γεωπάρκων ανατολικής μεσογείου μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού" (παραδοτέο 5.6.2), το οποίο ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από την αρμόδια Επιτροπή και έχει σαν στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο κοινής στρατηγικής του δικτύου για την ανάπτυξη του αστροτουρισμού και την διείσδυση στις διεθνείς αγορές μέσω μιας κοινής στρατηγικής προβολής (marketing plan) με ενέργειες σαφώς στοχευμένες σε διάφορες ομάδες στόχου και σε διαφορετικές χώρες με επίκεντρο τη μελέτη του περιβάλλοντος και της γεωλογίας καθώς και την ερασιτεχνική/επιστημονική μελέτη των άστρων).
 

Υπουργείο Τουρισμού

Φεβρουάριος 2021 - Τμήμα Δασών

Φεβρουάριος 2021 - Τμήμα Δασών

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Τροόδους είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός που προσφέρει ιδιαίτερες ευκαιρίες δασοτουρισμού, γνωριμίας, απόλαυσης της φύσης και του τοπίου. Κηρύχθηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1992 σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο για τη διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ιθαγενών και ενδημικών φυτών από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου και είναι μια από τις 13 περιοχές με μεγάλο ποσοστό βιοποικιλότητας φυτών στη Μεσόγειο. Έχει καταγραφεί το 40% περίπου της ιθαγενούς χλωρίδας, 50% των ενδημικών φυτών, από τα οποία τα 10 βρίσκονται μόνο στο ΕΔΠ Τροόδους, καθώς και 37 φυτά που χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα. Αποτελεί το μεγαλύτερο ΕΔΠ της Κύπρου, είναι περιοχή Natura 2000, βρίσκεται στο κέντρο της Οροσειράς του Τροόδους και της γεωγραφικής εξάπλωσης του Γεωπάρκου Τροόδους.

Ο μετρητής κυκλοφορίας οχημάτων του έργου GEOSTARS καταγράφει για το 2020 συνολικό αριθμό 302.373 διελεύσεων οχημάτων από και προς το Τρόοδος (828 ημερήσιες διελεύσεις κατά μέσο όρο). Η επισκεψιμότητα ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2019 (377.281 διελεύσεις, 1034 διελεύσεις την ημέρα κατά μέσο όρο), γεγονός που αποδίδεται στην πανδημία και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Τα στοιχεία που καταγράφει ο μετρητής, ο οποίος ενσωματώθηκε στο σύστημα καταμέτρησης κυκλοφορίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων ΔΙΑΥΛΟΣ, θα χρησιμεύσουν για τη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους ειδικά αλλά και ευρύτερα της περιοχής του Γεωπάρκου Τροόδους. 

Ο μετρητής τοποθετήθηκε στο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους στα πλαίσια υλοποίησης του έργου με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με ακρωνύμιο GEOSTARS (Παραδοτέο Τμήματος Δασών 4.1.1.). Το GEOSTARS είναι έργο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Κύπρος" 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ευχαριστούμε το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τη συνεργασία.

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Δεκέμβριος 2020 - Τμήμα Δασών - Υλοποίηση

Δεκέμβριος 2020 - Τμήμα Δασών - Υλοποίηση

Το Τμήμα Δασών προχώρησε στην υλοποίηση και αναβάθμιση έργων δασικής αναψυχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους στα πλαίσια του έργου GEOSTARS. Αφορούν την υλοποίηση του Παραδοτέου 3.1.2 για δημιουργία υπαίθριου χώρου αστροπαρατήρησης και του Παραδοτέου 4.1.1 για την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατέυθυνσης επισκεπτών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. 

Με την αναβάθμιση της υποδοχής ενημέρωσης και κατεύθυνσης επισκεπτών, το Τμήμα Δασών έχει αναβαθμίσει τις θέσεις θέας του Πάρκου, τις εισόδους υποδοχής στο Πάρκο και των χώρων αναψυχής που προσφέρει. Η αναβάθμιση αυτή στοχεύει στην αύξηση της ικανοποίησης και της εμπειρίας του επισκέπτη σε αυτή την σημαντική δασική περιοχή της Κύπρου. Οι θέσεις αυτές θα φιλοξενήσουν προσεχώς, ενημερωτικές πινακίδες.

Μακριά από τα φώτα της πόλης, ο υπαίθριος χώρος  αστροπαρατήρησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους είναι ιδανικός για τους λάτρεις παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί κάποιος να δει με σχετική ευκολία το γαλαξία μας (Milky Way), όλους τους ορατούς αστερισμούς και άλλα ουράνια φαινόμενα όπως τη βροχή διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) και περιοδικούς κομήτες. Ο χώρος βρίσκεται στο παλιό γήπεδο Πάνω Αμιάντου, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το Βοτανικό Κήπο Τροόδους προς Πλατεία Τροόδους.

Το Τρόοδος κηρύχθηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1992 σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο για τη διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ιθαγενών και ενδημικών φυτών από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου και είναι μια από τις 13 περιοχές με μεγάλο ποσοστό βιοποικιλότητας φυτών στη Μεσόγειο Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Κύπρου, είναι περιοχή Natura 2000, βρίσκεται στο κέντρο της Οροσειράς του Τροόδους και της γεωγραφικής εξάπλωσης του Γεωπάρκου Τροόδους.

Το Έργο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο στοχεύει στην παράλληλη ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο την αστροπαρατήτηση. Ο συνολικός  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.678.400 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες με έναρξη τον Ιούνιο του 2018.

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Νοέμβριος 2020 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Νοέμβριος 2020 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους έχει προκηρύξει δύο (2) διαγωνισμούς για το έργο GEOSTARS. Οι διαγωνισμοί 01/2020 GEOSTARS και 02/3030 GEOSTARS αφορούν την υλοποίηση των παραδοτέων 2.2.2 και 6.2.2 αντίστοιχα. Συγκεκριμένα οι διαγωνισμοί είναι οι ακόλουθοι:

Αριθμός Διαγωνισμού: 01/2020 GEOSTARS - "Διαγωνισμός για την ετοιμασία, σχεδιασμός και εκτύπωση έντυπου υλικού προβολής στα πλαίσια του έργου GEOSTARS του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020" 

&

Αριθμός Διαγωνισμού: 02/2020 GEOSTARS - "Διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου/εκπαιδευτή σε θέματα βιοδυναμικής γεωργίας στα πλαίσια του έργου GEOSTARS του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020"

Ο διαγωνισμός 01/2020 GEOSTARS έχει κατακυρωθεί στην κυρία Αλεξάνδρα Χριστοδούλου και ο διαγωνισμός 02/2020 GEOSTARS στην εταιρεία "Ιδεοδρόμιον".

Οκτώβριος 2020, 3η Τεχνική Συνάντηση

Οκτώβριος 2020, 3η Τεχνική Συνάντηση

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους διοργανώνει την 3η Τεχνική συνάντηση (διαδικτυακά) της πράξης GEOSTARS την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Πιο κάτω η Ημερήσια Διάταξη της συνάντησης. 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου  2020

Χώρος Συνάντησης: Διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom*

    9:30 – 9:40 

Εισαγωγική εισήγηση από εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Αρχής

   9.40 – 11.40

Πρόοδος εργασιών: σύντομη παρουσίαση του έργου που υλοποιεί ο κάθε δικαιούχος με (α) αναφορά στα στάδια ωριμότητας, κυρίως σε θέματα υποδομών και (β) ανασκόπηση των στόχων και προσδοκιών από την υλοποίηση των παραδοτέων του κάθε δικαιούχου (μέγιστο 10’ για κάθε δικαιούχο)  - Οι παρουσιάσεις θα πρέπει να γίνουν με βάση την Ανάλυση Παραδοτέων κάθε δικαιούχου  

9.40 – 9.50 Δ1 Τμήμα Δασών

9.50 – 10.00 Δ2 Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους 

10.00 – 10.10 Δ3 Κοινότητα Αγριδιών

10.10 – 10.20 Δ4 Δήμος Σητείας

10.20 – 10.40 Ερωτήματα και συζήτηση για τις προηγούμενες παρουσιάσεις (Δ1- Δ4)

10.40 – 10.50 Δ5 ΕΛΚΕ

10.50 – 11.00 Δ6 Υπουργείο Τουρισμού 

11.00 – 11.10 Δ7 Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

11.10 – 11.20 Δ8 Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού        

11.20 – 11.40 Ερωτήματα και συζήτηση για τις προηγούμενες παρουσιάσεις (Δ5 – Δ8)

   11.40 -12.00

Καθορισμός αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων με συντονισμό από τον Επικεφαλής Εταίρο

   12.00 - 12.15

Οργάνωση δράσεων δημοσιότητας

   12:15 

Ολοκλήρωση Συνάντησης