info@geostars.eu +357 22 805 511
Νοέμβριος 2022 - Υπουργείο Τουρισμού

Νοέμβριος 2022 - Υπουργείο Τουρισμού

Στο πλαίσιο του Προγράμματος με τίτλο «Αστροπαρατήρηση & Φυσικό Περιβάλλον – Εναλλακτικό προϊόν Ανάπτυξης & Προβολής των Γεωπάρκων - GEOSTARS», το Υπουργείο Τουρισμού, ως ένας εκ των δικαιούχων, στο πλαίσιο δράσεων δημοσιότητας του έργου, συμμετείχε με περίπτερο στις παρακάτω διεθνείς εκθέσεις τουρισμού:

  • Στην έκθεση Go, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας από 20 έως και 23 Οκτωβρίου 2022
  • Στην έκθεση 9th Athens International Tourism Expo, στην Αθήνα από 3 έως και 5 Νοεμβρίου 2022
  • Στην έκθεση PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, από 18 έως και 20 Νοεμβρίου 2022

Σημειώνεται ότι, το έργο «GEOSTARS», υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και των εθνικών πόρων Ελλάδας και Κύπρου.

Σεπτέμβριος (2) - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Σεπτέμβριος (2) - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GEOSTARS ΣΤΟ 

16ο  Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Το 16ο  Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μαζί με τη 46η Σύσκεψη Συντονιστικής Επιτροπής που Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην Βερμπάνια της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Sesia Val Grande.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 44 χώρες  μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.


Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Γεωλόγος και Λειτουργός του Κέντρου Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους κ.Κωνσταντίνα Θεοφυλακτού Παρουσίασε το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 με τίτλο "Αστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον-Εναλλακτικό Προϊόν Ανάπτυξης και Προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου" με Ακρωνύμιο Geostars  το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρουσιάστηκε το έργο, οι δράσεις, τα έργα που ολοκληρώθηκαν και τα έργα που είναι υπό εξέλιξη, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν όπως επίσης και κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα του έργου, αφού το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://geostars.euκαι στα κοινωνικά δίκτυα @Geostars

A couple of people sitting at a table in front of a projector screen

Description automatically generated with medium confidence

Οκτώβριος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Οκτώβριος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Προβολές του κινητού πλανηταρίου σε θεματικά φεστιβάλ της περιοχής Τροόδους

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022 πραγματοποιήθηκαν προβολές του κινητού πλανηταρίου σε επιλεγμένα θεματικά φεστιβάλ της περιοχής Τροόδους. 


Στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης "Αστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον-Εναλλακτικό Προϊόν Ανάπτυξης και Προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου" με Ακρωνύμιο Geostars, η οποία υλοποιείται μέσα από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A, Ελλάδα-Κύπρος, 2014-2020, στις περιοχές της Σητείας και του Τροόδους, με επικεφαλής Εταίρο το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Δ1) και Εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ΑΝΕΤ (Δ2) αγοράστηκε κινητό πλανητάριο με φορητό θόλο τύπου Ιγκλού και βιντεοπροβολέα με τεχνολογία ψηφιακής προβολής. 

Η ΑΝΕΤ σε συνεργασία με το 10.10 Αστεροσκοπείο, αξιοποιώντας το κινητό πλανητάριο, περιόδευσε σε θεματικά Φεστιβάλ, με σκοπό την δημοσιότητα και προβολή του έργου αλλά και την εκπαίδευση του κοινού. Συγκεκριμένα το πλανητάριο περιόδευσε:

α) Στο Φεστιβάλ Γλυκό του Κουταλιού στην Κακοπετριά (Σάββατο - 24/09/2022) με ώρες προβολών από τις 16:30-19-30

β) Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Αρωμάτων στην Ευρύχου (Κυριακή - 09/10/2022) με ώρες προβολών από τις 16:30-19-30

γ) Στο Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα (Κυριακή - 09/10/2022) με ώρες προβολών από τις 10:30-13-30

A picture containing indoor

Description automatically generatedΜέσα από τον θόλο του πλανηταρίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μαγεία του έναστρου ουρανού, με την ψηφιακή προβολή 360ο του ουράνιου στερεώματος. Μέσα από τον θόλο του πλανηταρίου προβλήθηκαν σε ανάλυση 4Κ και εξαιρετική ευκρίνεια, οι αστερισμοί, με την μυθολογία τους και οι φαντασμαγορικοί πλανήτες με τα φαινόμενα τους. Η ξενάγηση στο διάστημα και το φανταστικό ταξίδι στα πέρατα του Σύμπαντος έγιναν από τους Αστρο-ξεναγούς Αγάπιο Ηλία και Νικόλα Κακόψητο. 

Για την ενημέρωση του πληθυσμού για τις προβολές του πλανηταρίου έγιναν ανακοινώσεις από τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΑΝΕΤ, από τη σελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, από τις Κοινότητες που φιλοξένησαν το Πλανητάριο και από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους (ΕΤΑΠ). 

Στις προβολές συμμετείχαν περίπου 500 άτομα οι οποίοι έμειναν κατενθουσιασμένοι. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών από άλλες πόλεις, όσο και του τοπικού πληθυσμού, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξε και η μαθητικοί κοινότητα και οι εκπαιδευτικοί από πολλά σχολεία της Κύπρου, αφού, ζητούν συνεχώς το πλανητάριο για να περιοδεύσει στα σχολεία τους και σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Κύπρο. 

A picture containing text, indoor, ceiling

Description automatically generated

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα αξιοποίησης του Πλανηταρίου σε σχολεία, σε εκδηλώσεις των Τοπικών Αρχών και στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους στον Αμίαντο. 

Η αγορά του κινητού πλανηταρίου (παραδοτέο 6.2.1), χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τους Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://geostars.eu και στα κοινωνικά δίκτυα @Geostars

Σεπτέμβριος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Σεπτέμβριος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Εγκαίνια του Υπαίθριου Χώρου Αστροπαρατήρησης στο Αμίαντο (Παλαιό Μεταλλείο Αμιάντου) και Βραδιά Αστροπαρατήρησης


Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Υπαίθριου Χώρου Αστροπαρατήρησης στο Αμίαντο (Παλαιό Μεταλλείο Αμιάντου) και Βραδιά Αστροπαρατήρησης στον ίδιο χώρο. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και το 10.10. Αστεροσκοπείο στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης "Αστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον-Εναλλακτικό Προϊόν Ανάπτυξης και Προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου" με Ακρωνύμιο Geostars, η οποία υλοποιείται μέσα από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A, Ελλάδα-Κύπρος, 2014-2020, στις περιοχές της Σητείας και του Τροόδους, με επικεφαλής Εταίρο το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Δ1) και Εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ΑΝΕΤ (Δ2). Ο υπαίθριος χώρος Αστροπαρατήρησης διαμορφώθηκε από το Τμήμα Δασών στα πλαίσια του έργου Geostars για να μπορεί να φιλοξενεί βραδιές αστροπαρατήρησης. Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου πραγματοποιήθηκε η υπό αναφορά εκδήλωση. 

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου σε μια σεμνή τελετή που διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Προηγήθηκε χαιρετισμός και καλωσόρισμα από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους κ. Πέτρο Χατζηκώστα και αναφορά στην πράξη Geostars, στους στόχους και τα αποτελέσματα και στα παραδοτέα των εταίρων. Ακολούθως ο κ. Αλεξάνδρου, απεύθυνε τον δικό του χαιρετισμό και έκανε αναφορά τόσο στο πρόγραμμα όσο και στον ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα Δασών για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών που βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους και του Γεωπάρκου Τροόδους. 

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ουρανογραφία και γνωριμία με τον έναστρο ουρανό του Τροόδους, από τον αστροξεναγό κ. Αγάπιο Ηλία. Μακριά από τους ήχους και τα φώτα της πόλης, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τον έναστρο ουρανό, εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν για τον γαλαξία μας, τους αστερισμούς και των ουράνιων αντικειμένων με την χρήση αστρονομικού δείκτη laser. Στη συνάντηση συμμετείχαν εθελοντικά ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστροπαρατηρητές με τα τηλεσκόπια τους, με τα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ton νυκτερινό ουρανό, τους πλανήτες Κρόνο και Δία, νεφελώματα, αστρικά σμήνη, αστέρια και αστερισμούς και άλλα αστρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να παρατηρήσουν με γυμνό μάτι. 

Κατά την εκδήλωση, προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα (παραδοσιακά αλλαντικά, ξηροί καρποί, ψωμί, σουτζούκος) τοπικά παραδοσιακά ποτά (κρασί και ζιβανία) και σούπα εποχής. Παράλληλα καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, η ΑΝΕΤ παρείχε ενημερωτικό υλικό για το πρόγραμμα και εξηγούσε στου ενδιαφερόμενους τα παραδοτέα και τις δράσεις του προγράμματος. 

Παρά το κρύο και το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 19:00 αργά το απόγευμα μέχρι τις 23:00 το βράδυ, οι συμμετέχοντες (κάτοικοι της περιοχής αλλά και από όλη την Κύπρο), ξεπέρασαν τα εκατό πενήντα άτομα. Τα σχόλια και οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετικά και πέραν των αναμενόμενων προσδοκιών. Διαφάνηκε ότι η Αστροπαρατήρηση ως επιστήμη και ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, ενδιαφέρει και ελκύει τον τοπικό πληθυσμό και τους επισκέπτες της περιοχής. Επιπρόσθετα, μπορούμε να συμπεράνουμε αβίαστα, ότι οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πράξης έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Αστροτουρισμού στην περιοχή τους Γεωπάρκου Τροόδους. Οι συνεργαζόμενοι φορείς Τμήμα Δασών, Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και 10.10 Αστεροσκοπείο, δεσμεύτηκαν ότι θα αξιοποιήσουν το χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα διοργανώσουν στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις για τους ενδιαφερόμενους και τους λάτρεις της Αστροπαρατήρησης. 

Ο Υπαίθριος χώρος Αστροπαρατήρης (παραδοτέο 3.1.2 – Υπαίθριοι Χώροι Αστροπαρατήρησης), η βραδιά τέλεσης των Εγκαινίων και η βραδιά αστροπαρατήρησης (παραδοτέο 2.2.4 – Βραδιές Αστροπαρατήρησης) χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τους Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

A picture containing ground, outdoor, people, group

Description automatically generatedA group of people standing next to a sign

Description automatically generated with low confidenceA picture containing text, outdoor, sign

Description automatically generated

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://geostars.eu και στα κοινωνικά δίκτυα @Geostars

Μάϊος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Μάϊος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους έχει προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο GEOSTARS. 

Ο διαγωνισμός με αριθμό 01/GEOSTARS/2022  και τίτλο «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GEOSTARS ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-20», αφοροά  την υλοποίηση του παραδοτέου 6.2.1

Ο διαγωνισμός 01/GEOSTARS/2022 έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία 1010 ASTEROSKOPEION LTD.

Στις 16 Μαΐου 2022, έγινε η παραλαβή του εν λόγω κινητού Πλανηταρίου προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.

Ιανουάριος 2022 - Τμήμα Δασών

Ιανουάριος 2022 - Τμήμα Δασών

Ο μετρητής κυκλοφορίας οχημάτων που τοποθετήθηκε στα πλαίσια του έργου GEOSTARS
στο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την επισκεψιμότητα
στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Για το 2021, ο μετρητής κατέγραψε συνολικά 341 056
διελεύσεις οχημάτων από και προς το Τρόοδος, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 13% σε
σχέση με το 2020 (302 373 διελεύσεις) και μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2019 (377
281 διελεύσεις).


Μεγαλύτερη διέλευση οχημάτων παρατηρήθηκε τον πρώτο και τον τελευταίο μήνα του
έτους, με την μεγαλύτερη κίνηση να ανέρχεται σε 5323 διελεύσεις την Κυριακή 26
Δεκεμβρίου 2021. Ο μέσος όρος διελεύσεων για το 2021 ανήλθε σε 934 οχήματα την μέρα,
ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες ανήλθε σε 1 493 οχήματα την ημέρα. Ανά εποχή, ο
μέσος όρος ημερήσιας κυκλοφορίας που παρατηρήθηκε το 2021 ήταν: Χειμώνας 972,
Άνοιξη 581, Καλοκαίρι 1 250 και Φθινόπωρο 935 οχήματα.


Πέραν της οικολογικής του αξίας, οι μετρήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά
την εξαιρετική σημασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους ως επισκέψιμος
προορισμός για αναψυχή και είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου
Τροόδους ειδικά αλλά και της περιοχής του Γεωπάρκου Τροόδους ευρύτερα.


Το έργο με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν
ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με ακρωνύμιο
GEOSTARS http://geostars.eu/ υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας
Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή
Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο μετρητής
τοποθετήθηκε με τη συνεργασία Τμήματος Δασών και Τμήματος Δημοσίων Έργων και
ενσωματώθηκε στο σύστημα καταμέτρησης κυκλοφορίας ΔΙΑΥΛΟΣ του Τμήματος Δημοσίων
Έργων, το οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία.