info@geostars.eu +357 22 805 511
Μάϊος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Μάϊος 2022 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους έχει προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο GEOSTARS. 

Ο διαγωνισμός με αριθμό 01/GEOSTARS/2022  και τίτλο «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ GEOSTARS ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-20», αφοροά  την υλοποίηση του παραδοτέου 6.2.1

Ο διαγωνισμός 01/GEOSTARS/2022 έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία 1010 ASTEROSKOPEION LTD.

Στις 16 Μαΐου 2022, έγινε η παραλαβή του εν λόγω κινητού Πλανηταρίου προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.

Ιανουάριος 2022 - Τμήμα Δασών

Ιανουάριος 2022 - Τμήμα Δασών

Ο μετρητής κυκλοφορίας οχημάτων που τοποθετήθηκε στα πλαίσια του έργου GEOSTARS
στο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την επισκεψιμότητα
στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Για το 2021, ο μετρητής κατέγραψε συνολικά 341 056
διελεύσεις οχημάτων από και προς το Τρόοδος, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 13% σε
σχέση με το 2020 (302 373 διελεύσεις) και μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2019 (377
281 διελεύσεις).


Μεγαλύτερη διέλευση οχημάτων παρατηρήθηκε τον πρώτο και τον τελευταίο μήνα του
έτους, με την μεγαλύτερη κίνηση να ανέρχεται σε 5323 διελεύσεις την Κυριακή 26
Δεκεμβρίου 2021. Ο μέσος όρος διελεύσεων για το 2021 ανήλθε σε 934 οχήματα την μέρα,
ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες ανήλθε σε 1 493 οχήματα την ημέρα. Ανά εποχή, ο
μέσος όρος ημερήσιας κυκλοφορίας που παρατηρήθηκε το 2021 ήταν: Χειμώνας 972,
Άνοιξη 581, Καλοκαίρι 1 250 και Φθινόπωρο 935 οχήματα.


Πέραν της οικολογικής του αξίας, οι μετρήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά
την εξαιρετική σημασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους ως επισκέψιμος
προορισμός για αναψυχή και είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου
Τροόδους ειδικά αλλά και της περιοχής του Γεωπάρκου Τροόδους ευρύτερα.


Το έργο με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν
ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με ακρωνύμιο
GEOSTARS http://geostars.eu/ υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας
Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή
Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο μετρητής
τοποθετήθηκε με τη συνεργασία Τμήματος Δασών και Τμήματος Δημοσίων Έργων και
ενσωματώθηκε στο σύστημα καταμέτρησης κυκλοφορίας ΔΙΑΥΛΟΣ του Τμήματος Δημοσίων
Έργων, το οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Δεκέμβριος 2021 - Δήμος Σητείας

Δεκέμβριος 2021 - Δήμος Σητείας

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το τετραήμερο  Εκπαιδευτικό  προγράμματα σε ενήλικες, για την βιοδυναμική γεωργία και την σχέση της αστρονομίας με τις αγροτικές καλλιέργειες, στα πλαίσια του έργου: ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ & ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – GEOSTARS, του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREGV-A Eλλάδα – Κύπρος 2014-2020». 

Ο δήμος Σητείας φιλοξένησε 5 Κύπριους καλλιεργητές, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Βιοδυναμική Γεωργία και την σχέση της αστρονομίας με τις  αγροτικές καλλιέργειες. Οι έμπειροι εισηγητές και οι επισκέψεις σε κτήματα που εφαρμόζουν μεθόδους της Βιοδυναμικής Γεωργίας, βοήθησαν  τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της Βιοδυναμικής και την εφαρμογή τους ως εναλλακτική καλλιεργητική πρακτική στις καλλιέργειες τους. 

Ευχαριστούμε  τους φίλους καλλιεργητές από την Κύπρο, τους εισηγητές και ιδιαίτερα τον  κύριο Μάριο Δεσύλλα  γεωπόνο, σύμβουλο  Βιοδυναμικής Γεωργίας, τον κ. Δεμέτζο Νικηστράτο από τον  πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ,  τον κ. Βαγγέλη Περάκη Συντονιστή του  Γεωπάρκου της Σητείας. Τους βιοδυναμικούς καλλιεργητές που μας φιλοξένησαν στα κτήματα τους, κ. Νίκο Φιλιππάκη στους ελαιώνες του στο Λευκοχώρι δήμου Αρκαλοχωρίου , τον κ.  Γιαννούτσο Μπάρκα Γιάννη στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών στον Κουσέ δήμου Φαιστού, την κ. Δασκαλάκη Ειρήνη στους αμπελώνες και στο οινοποιείο της στο  Σίβας Μαλεβiζίου και την Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσσαράς ΒΙΑΝΑΜΕ .

Επίσης, ευχαριστούμε  τον  προηγουμένο αρχιμανδρίτη  Φιλόθεο για την φιλοξενία και την ξενάγηση στη Μονή Τοπλού, τον πανοσιολογιότατο π. Αμβρόσιο, τους Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ, τον Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κουβαράκη και τέλος, το ΔΟΚΑΣ και τον πρόεδρο του κ. Λυμπερίου για την υποστήριξη της παραπάνω δράσης. 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους   της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οκτώβριος 2021 - Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών

Οκτώβριος 2021 - Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών

Στάδιο υλοποίησης ανέγερσης Αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια

 

Στις 10 Μαΐου 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες για ανέγερση του Αστεροσκοπείου Τροόδους στην Κοινότητα Αγριδιών.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί αρχικά, οι εργασίες προχωρούν κανονικά και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί ή και βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθες εργασίες:

  1. Ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση και χάραξη του χώρου
  2. Ολοκληρωθήκαν οι εκσκαφές και μέρος των επιχωματώσεων
  3. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες σκυροδέματος. Τοποθετήθηκε το Gronbeton και έγινε το πέδιλο, η πεδιλόπλακα και οι σιδεροσυνδέσεις που αφορούν το ισόγειο
  4. Ολοκληρώθηκαν οι κολόνες και όλοι οι τοίχοι του ισογείου

Αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν τα έργα που αφορούν την κατασκευή της πλάκας – οροφής του ισογείου, ούτος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι εργασίες που αφορούν τον 1ον όροφο.

 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.

 

22 Οκτωβρίου 2021

Ανδρέας Ευγενίου

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Αγριδιών

Απρίλιος 2021 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Απρίλιος 2021 - Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

«ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» με ακρωνύμιο GEOSTARS

 Αστεροσκοπείο Τροόδους, υπογραφή Σύμβασης Κατασκευής

Την Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής για το αστεροσκοπείο στο Τρόοδος, μεταξύ του Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του εργολάβου του έργου. 

Η σύμβαση αφορά, την κατασκευή υποδομών του Αστεροσκοπείου, και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αστροπαρατήρησης, στην Κοινότητα Αγριδιών της Επαρχίας Λεμεσού. 

Ο ανάδοχος εργολάβος, είναι η κατασκευαστική εταιρεία JMANTIS CONSTRUCTIONS LTD. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες, και θα έχει κόστος κατασκευής και εξοπλισμού 1,394,573,40 € (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων, ποσό ύψους 757.490,00 €, θα καλυφθεί από πόρους της συγχρηματοδοτούμενης πράξης GEOSTARSπρογράμματος. 

 Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι μοναδική. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο ορόσημο, τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού. Ιδιαίτερη επίσης είναι και η σχέση του κτηρίου με το περιβάλλον αφού επιδιώχθηκε, το αποτύπωμα στο περιβάλλον, να είναι το ελάχιστο. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου, έγινε από το γραφείο  Kyriakos Tsolakis Architects, και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις και διεθνή βραβεία. 

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους, θα είναι ένα υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα Ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα. Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο παρατηρητήριο στην Κύπρο, και θα προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο. Το  κτήριο θα περιλαμβάνει δύο κύρια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία ειδικά σχεδιασμένη, μηχανικά κινούμενη οροφή. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί ένα δωμάτιο παρουσιάσεων το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλανητάριο.

                                                      

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις της πράξης G EOSTARS, αναμένεται να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το Πλανητάριο – Αστεροσχολείο του Δήμου Σητείας, αναμένεται να αρχίσει κατασκευαστικές εργασίες στους επόμενους δύο μήνες αφού υπογραφεί σχετική σύμβαση, με τον ανάδοχο εργολάβο. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες στο επιστημονικό αστεροσκοπείο Σκίνακα, στον Ψηλορείτη.  

Οι κατασκευαστικές εργασίες και άλλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν, χρηματοδοτούνται από την πράξη «ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» με ακρωνύμιο GEOSTARS, Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός της πράξης, ανέρχεται στις 2.678.400,00 €. 

Ο κύριος Δικαιούχος (Δ1), Τμήμα Δασών Κύπρου – Επικεφαλής Εταίρος, και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, (Δ2) – Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους ΛΤΔ, (Δ3) – Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδίων, (Δ4) – Δήμος Σητείας, (Δ5) – Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής – Πανεπιστήμιο Κρήτης, (Δ6) – Υπουργείο τουρισμού της Ελλάδος, (Δ7) – Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας, (Δ8) – Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΓ του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, ειδικότερα στον Συντονιστής της ΚΓ, κ. Αστέριο Φυλάτο και την χειρίστρια πράξης κ. Χριστιάνα Πογιατζέα, για την επιμονή και την υπομονή τους. 

Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους

Φεβρουάριος 2021 - Υπουργείο Τουρισμού

Φεβρουάριος 2021 - Υπουργείο Τουρισμού

Η "Μελέτη διεθνών αγορών για ενίσχυση της επισκεψιμότητας των γεωπάρκων ανατολικής μεσογείου μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού" (παραδοτέο 5.6.2), το οποίο ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από την αρμόδια Επιτροπή και έχει σαν στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο κοινής στρατηγικής του δικτύου για την ανάπτυξη του αστροτουρισμού και την διείσδυση στις διεθνείς αγορές μέσω μιας κοινής στρατηγικής προβολής (marketing plan) με ενέργειες σαφώς στοχευμένες σε διάφορες ομάδες στόχου και σε διαφορετικές χώρες με επίκεντρο τη μελέτη του περιβάλλοντος και της γεωλογίας καθώς και την ερασιτεχνική/επιστημονική μελέτη των άστρων).
 

Υπουργείο Τουρισμού